Työhaastatteluvinkit osa 2: Menesty työhaastattelussa IT-konsulttina

Muutama viikko sitten jaoimme ensimmäisen osan työhaastatteluvinkit-blogisarjastamme. Ensimmäisessä osassa keskityimme siihen, miten voit valmistautua työhaastatteluun hyvissä ajoin etukäteen. Voit käydä lukaisemassa ensimmäisen osan klikkaamalla tästä! Tässä tekstissä keskitymme työhaastattelupäivään ja siihen, miten voit silloin varmistaa menestyksesi haastatteluprosessissa. Kuten blogisarjamme ensimmäisen osan vinkit, soveltuvat myös nämä sekä työhaastatteluun että asiakashaastatteluun valmistautuessa.  

Vaikka olisit valmistautunut kiperiin kysymyksiin ja tutustunut yrityksen taustoihin huolella, voi itse työhaastattelu olla stressaava kokemus. Tässä siis konkreettisia vinkkejä siihen, mitä kannattaa tehdä työhaastattelupäivänä!

Varmista yhteyksien toimivuus

Mikäli haastattelusi on etäyhteyksien varassa, on sinun vastuullasi varmistaa, että osallistut tapaamiseen vakaan yhteyden välityksellä. Tarkista siis sekä internet-yhteytesi että kamerasi toiminta. Kokouslinkin saatuasi sinun kannattaa kokeilla, että myös se toimii. Varautumalla tapaamisen alkamiseen näin voit välttää ylimääräiset nettiyhteyden tai kameran toimimiseen — tai toimimattomuuteen — liittyvät sydämentykytykset. Etähaastatteluun kannattaa myös liittyä hiljaisesta paikasta, jossa ulkopuolinen melu ei häiritse sinua tai ihmisiä, joiden kanssa tapaat.

Pysy keskittyneenä

Pieni hiljentymishetki ennen haastattelua voi auttaa sinua pysymään rauhallisena ja keskittyneenä. Jätä puhelin pois huoneesta ja anna itsellesi hetki aikaa hengittää rauhallisesti ennen haastattelun alkamista. Voit myös kokeilla hengitysharjoitusta tai ohjattua meditaatiota. Jos jännitys pahenee haastattelun aikana, voit myös silloin rauhoittaa hengitystäsi ja asettaa jalkasi tasaisesti lattiaa vasten. Tämä voi auttaa kehoasi rauhoittumaan ja sinua keskittymään tilanteeseen, jossa olet. 

Esittele asiantuntemustasi

Kuten aiemmassa työhaastatteluvinkit-blogissamme vinkkasimme, kannattaa kiperiin kysymyksiin valmistautua hyvissä ajoin etukäteen. Varsinaisessa haastattelutilanteessa on tärkeää, että kerrot haastattelijoille relevantista työkokemuksestasi vakuuttavasti. Tässä voi auttaa se, että kerrot saavutuksistasi konkreettisesti ja helposti ymmärrettävällä tavalla. Kerro haastattelijoilla luotsaamistasi projekteista, innovaatioista tai parannuksista. Mikäli työskentelet esimerkiksi UI/UX -suunnittelun parissa, voit esitellä kokemustasi myös visuaalisesti. Muista, että olet tässä haastattelussa hyvästä syystä. Luota itseesi ja ammattitaitoosi!

Haastatteluun valmistautuminen auttaa siinä, että sinusta tuntuu samalta kuin tästä kuvan henkilöstä! Kuva luotu Adoben Fireflyn avulla. 

Onko sinulla kysyttävää?

Tämä kysymys voi tuntua kaikista vaikeimmalta: mitä jos minulla ei ole kysymyksiä ja vaikutan siksi epäkiinnostuneelta? Usein haastattelijat ymmärtävät, että monet mieltä askarruttavat asiat ratkeavat keskustelun aikana luonnollisesti. Mutta jos kysymyksesi rooliin tai organisaatioon liittyen on jäänyt vastaamatta, on tässä mahdollisuutesi esittää se!

On kuitenkin totta, että kysymysten esittäminen voi auttaa näyttämään kiinnostustasi työtä, projektia tai yritystä kohtaan. Mutta jos sävelet ovat selvät roolin ja työnantajan suhteen, voit tässä kohtaa työhaastattelua esittää myös henkilökohtaisempia, mutta silti työhön liittyviä ja asiallisia kysymyksiä. Voit esimerkiksi kysyä haastattelijan kokemuksista yrityksen työntekijänä, kuten mikä hänen mielestään on parasta juuri tämän yrityksen työntekijänä olemisessa. Tällaisilla kysymyksillä voi olla lisäarvoa myös sinulle: sen lisäksi, että osoitat mielenkiintoasi työpaikkaa kohtaan, voit saada arvokasta tietoa yrityskulttuurista.

Keep calm and carry on!

Kuten kuuluisa brittiläinen sanonta kuuluu, yritä pysyä rauhallisena ja vaikka tekisit virheen, jatka eteenpäin. Jos sanat menevät sekaisin, aloita lauseesi alusta ja jatka rauhassa puheenvuoroasi. Virheiden tekeminen on osa elämää ja voi näyttää haastattelijalle, että olet aito, tässä hetkessä, etkä siteeraa samoja lauseita, jotka olet toistanut monta kertaa aiemminkin. Myös tässä tekoälyn ja tekniikan maailmassa on ok olla ihminen!

Toivottavasti näistä työhaastatteluvinkeistä on apua seuraavan haastattelusi kynnyksellä. Onnea matkaan!

Previous
Previous

Konsultin näkökulma: tekoäly IT-projektinhallinnassa

Next
Next

Työhaastatteluvinkit osa 1: Vinkkejä työhaastatteluun valmistautumiseen