Työhaastatteluvinkit osa 1: Vinkkejä työhaastatteluun valmistautumiseen
Jos jännität työhaastatteluja, et ole yksin! Monille työhaastattelu ja se, että vastapäätä istuva haastattelija (tai useampi) arvioi taitojasi ja sopivuuttasi tiimiinsä, on hermostuttava tilanne. Hyvä valmistautuminen auttaa sinua tuntemaan olosi itsevarmemmaksi työhaastattelun aikana, ja siksi annammekin tässä blogitekstissä sinulle vinkkimme työhaastatteluun valmistautumiseen!
Aluksi pieni askel taaksepäin: sinun ei tarvitse valmistautua tapaamiseen Marvel Consultingin kanssa. Meidän tavoitteemme tapaamisissa on tutustua sinuun ja kuulla taidoistasi, osaamisestasi sekä erityisesti siitä, mitä haluat työelämässäsi tehdä seuraavaksi. Mikäli haluat lukea lisää meidän prosessistamme, voit lukea aiemman blogikirjoituksemme täältä.
Kun kyseessä on teknisempi työhaastattelu tai asiakashaastattelu potentiaalisen asiakkaan projektiin, on haastatteluun hyvä valmistautua kunnolla. Halusimme jakaa omat vinkkimme työhaastatteluita varten; samoja vinkkejä voi hyvin hyödyntää myös asiakashaastatteluihin valmistautuessa. Koska asiaa on enemmän kuin yhteen blogitekstiin mahtuisi, on tämä ensimmäinen osa työhaastatteluvinkit-sarjaamme!
Vinkkejä työhaastatteluun valmistautumiseen: Tutustu ensin taustoihin
Kun työhaastattelu järjestetään, tiedät yleensä kyseessä olevan organisaation ja työnkuvan. Käy läpi saamasi tiedot ja mieti miten kokemuksesi vastaa vaatimuksia. Avainsanojen, kuten vaadittujen teknologioiden tai taitojen, listaaminen vaikkapa ranskalaisin viivoin auttaa jäsentelemään työn vaatimuksia pienempiin paloihin.
Jos tunnet jonkun organisaatiossa työskentelevän, ota häneen yhteyttä! Voit kysyä hänen kokemuksistaan niin haastatteluprosessista kuin organisaatiossa työskentelystä. Myös simppeli internet-haku voi olla hyödyllinen. Organisaation sosiaalisen median tai verkkosivujen selaaminen voi antaa hyvää tietoa sen arvoista tai kulttuurista. Haastattelussa voit tuoda esille näitä asioita osoittaaksesi kiinnostustasi olla osa juuri heidän tiimiään.
Valmistaudu teknisiin kysymyksiin
Työhaastatteluun voi roolista riippuen sisältyä teknisiä kysymyksiä. Näiden kysymysten vaikeusaste voi vaihdella, mutta vaikeisiin kysymyksiin on hyvä valmistautua! Palaa työnkuvaan: mitä teknologioita tai taitoja mainitaan? Päivitä asiantuntemuksesi niihin liittyen ja mieti omaa kokemustasi, jotta voit esittää esimerkkejä siitä, miten olet käyttänyt niitä aiemmin. Jos sinulla ei ole kokemusta jostain tehtävänkuvauksessa mainitusta teknologiasta, mieti, onko sinulla kokemusta vastaavasta teknologiasta. Siirrettävät taidot voivat myös olla tärkeitä.
Kohtaamasi tekniset kysymykset voivat olla yksiselitteisiä tai skenaariopohjaisia, jolloin tärkeässä roolissa ovat ongelmanratkaisutaitosi sekä se, kuinka hyvin pystyt reagoimaan äkkinäiseen tilanteeseen. Tähän on vaikea valmistautua, koska et voi ennustaa kysymyksen yksityiskohtia. Voit kuitenkin valmistautua harjoittelemalla esittelemään ajatusprosessisi selkeästi. Kerro ensimmäiset ajatuksesi, selitä kuinka aloittaisit ongelman ratkaisemisen ja mitä tilanteessa tekisit. Voit myös kertoa vastaavasta tilanteesta, jonka olet urallasi kohdannut, esimerkiksi käyttämällä STAR-menetelmää vastauksesi jäsentämiseen. STAR-menetelmä koostuu sanoista Situation, Task, Action ja Result (tilanne, tehtävä, toiminta ja tulos) ja kuvaa järjestystä, jossa tilanteesta voi kertoa selkeästi. Aloita kuvaamalla tilannetta, rooliasi tilanteessa, mitä teit selvittääksesi sen sekä lopuksi mikä toimintasi lopputulos oli.
Älä unohda yleisimpiä työhaastattelukysymyksiä
Jos etsit esimerkkejä haastattelukysymyksistä, saatat löytää seuraavanlaisia kysymyksiä:
Mitkä ovat vahvuutesi?
Mitkä ovat heikkoutesi?
Voitko kertoa lisää itsestäsi?
Miksi haluat tämän työn?
Nämä kysymykset saattavat tuntua kliseiltä, sillä olet voinut törmätä niihin aiemmin monissa muissa haastatteluissa — mutta niitä ei pidä jättää huomiotta. Ne voivat auttaa haastattelijaa arvioimaan miten hyvin sopisit heidän tiimiinsä. Vaikka olisit vastannut tällaisiin kysymyksiin monta kertaa, niihin on silti hyvä valmistautua. Kysymys saattaa olla kliseinen, mutta yritä olla antamatta kliseistä tai liian harjoiteltua vastausta! Ole rehellinen ja aito, mutta ammattimainen.
Lyhyen pitch-puheen tai hissipuheen laatiminen itsestäsi voi myös auttaa, kun sinua pyydetään esittelemään itsesi. Kerro projektiin liittyvistä keskeisistä taidoistasi ja asiantuntemuksestasi sekä siitä, kuka olet pähkinänkuoressa. Itsestään voi olla yllättävän vaikeaa kertoa jännittävässä tilanteessa, joten tähän on hyvä valmistautua etukäteen.
Valmistaudu, mutta älä latele ulkoa opeteltuja lauseita!
Työhaastatteluun valmistautuminen etukäteen voi auttaa sinua tuntemaan olosi itsevarmemmaksi. Tämä vuorostaan auttaa sinua antamaan itsestäsi parhaan mahdollisen kuvan haastattelutilanteessa. Mutta muista, että valmistautuminen ei tarkoita lauseiden ulkoa opettelua ja niiden sanasta sanaan lausumista työhaastattelussa. Valmistaudu, mutta anna myös persoonasi näkyä.
Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua valmistautumaan työhaastatteluusi! Seuraavassa osassa keskitymme siihen, mitä voit tehdä työhaastattelupäivänä, jotta voit menestyä työhaastattelussasi parhaalla mahdollisella tavalla.