Etätyö — uhka vai mahdollisuus?

Etätyömahdollisuuksista — tai -mahdottomuuksista — on ollut paljon puhetta viime aikoina. Pandemia pakotti monet tietotyöläiset kotitoimistolle, mutta nyt, maailman taas avauduttua, on monen etätyöläisen sähköpostiin kilahtanut kutsu tulla takaisin toimistolle. Etätyöstä voi olla montaa mieltä ja argumentteja löytyy sekä puolesta että vastaan: onko etätyö siis uhka vai mahdollisuus?

Syitä toimistolle paluuseen 

Yle kirjoitti tällä viikolla, että esimerkiksi Elisalla paluu toimistolle on perusteltu työyhteisön ja kulttuurin edistämisellä. Myös Vaasan yliopiston Executive Education -yhtiö siirtyi noudattamaan neljän toimistopäivän sääntöä. JLL:n tuoreen kyselytutkimuksen mukaan työntekijöiden ja työnantajien välinen näkemysero toimistopäivien määrässä kasvaa: työntekijät toivovat keskimäärin 1,7 toimistopäivää viikossa, kun taas työnantajat haluaisivat työntekijät toimistolle keskimäärin 3,6 päiväksi. Toimistolla olemista perustellaan oppimisella, urakehitysmahdollisuuksilla ja verkostoitumisella. 

Etätyömahdollisuuksien kaventumiseen on löydetty myös muita, synkempiä syitä. Tivi kirjoitti lokakuun lopulla, että vaikka kommunikoinnin, ideoinnin ja tuottavuuden parantaminen mainitaankin syinä toimistolle paluuseen, voi takana olla myös toive siitä, että osa henkilöstöstä ei tähän taivu ja valitsee irtisanoutumisen toimistolle paluun sijaan. Tässä suurena riskinä kuitenkin on se, että organisaatiolle elintärkeät osaajat saattavat valita vihreämmän ruohon aidan toisella puolella; organisaation, joka antaa mahdollisuuden etätyöhön. 

Miksi etätyö on hyväksi

Etätyö merkitsee monelle vapautta, joustavuutta sekä mahdollisuutta työntekoon itselle sopivalla tavalla. Oman kodin rauha voi auttaa keskittymistä vaativissa tehtävissä — ja toisaalta, työnteon tauottaminen esimerkiksi kevyitä kotitöitä tekemällä voi auttaa jaksamaan hektisinä päivinä. 

Helsingin Sanomat kirjoitti kesällä neuromoninaisten tarpeista työpaikalla. Monimuotoisuuden ja ihmisten erilaisten tarpeiden huomioiminen työpaikalla on tärkeää, ja etätyömahdollisuus voi olla osa tämän erilaisuuden huomioimista. Vaikka yksi nauttisikin toimiston tekemisen meiningistä ja muiden päivittäisestä tapaamisesta, saattaa toinen kuormittua ympäristön hälinästä ja sosiaalisista tilanteista hyvinkin paljon. Mahdollisuus joustavaan etätyöhön voi auttaa myös esimerkiksi neuromoninaisia ihmisiä tekemään töitä yksilölle parhaiten sopivalla tavalla. 

Marvel Consultingin käytänteet etä- ja toimistotyössä 

Meillä Marvel Consultingilla ei ole velvotteita toimistolla tehtävään työhön. Meillä on käytössä toimistotilat, joihin voi halutessaan mennä tekemään töitä, mutta emme velvoita työntekijöitämme käymään toimistollamme tietyillä aikaväleillä. Toisinaan asiakkaillamme on toiveita konsultin toimistolla käymisestä, ja tämän otamme aina tilannekohtaisesti huomioon projekteja etsiessämme. Haluamme kuulla konsulttiemme toiveita myös tässä aiheessa, jotta löydämme parhaiten sopivan projektin siihen parhaiten sopivalle konsultille!

Haluamme tarjota työntekijöillemme mahdollisuuden heille sopivaan työntekotapaan, oli se sitten etätyö, hybridityö tai toimistotyö. Mikäli toimistolla päivittäin tai toisinaan käyminen on sinulle parhaiten sopiva työntekomalli, hienoa! Meiltä löytyy mahtavat coworking-toimistotilat, joita voit käyttää halutessasi (vinkki: keskiviikko on paras toimistopäivä, koska silloin meillä on toimistojoogaa!). Jos taas etätyö on sinulle paras tapa tehdä töitä, sekin on meille ok. Voimme tehdä yhteistyötä myös virtuaalisesti — mutta toivottavasti näemme sinut pikkujouluissa ja kesäjuhlissa! Mikäli etsit uusia tuulia IT-alalla, tsekkaa meidän työpaikkailmoitukset täältä. Olemme joustavia etätyön lisäksi myös muissakin asioissa: meillä voit tehdä töitä työntekijänä tai yhteistyössä kanssamme freelancerina.

Mitä mieltä olet etätyöstä: onko se mielestäsi uhka vai mahdollisuus? 

Previous
Previous

Ketteryys yritystoiminnassa: apua coachingilla

Next
Next

Konsultin näkökulma: tekoäly IT-projektinhallinnassa